roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Sfaturi utile despre cosurile de fum, constructie, intretinere, reparare


Acasa » Sfaturi utile » Cosar-Curatat cosuri fum/sobe  » Sfaturi utile despre cosurile de fum, constructie, intretinere, reparare


Hornul sau cosul de fum este unul dintre elementele cele mai vechi ale unei case, indiferent din ce este construita aceasta. Cosul poate fi construit din tabla, beton, caramida sau din diferite profile ceramice. Acesta porneste de la evacuarea fumului sau gazelor arse din soba si ajunge pana deasupra acoperisului. Functionarea cosului se bazeaza pe efectul de tiraj natural sau in termeni mai populari pe tendinta gazelor fierbinti arse de a se ridica pana la iesirea din cos. Un cos bine construit beneficiaza de un tiraj mare, care intretine focul prin patrunderea aerului proaspat in soba. Deci o prima atentionare: unde exista un cos exista si riscul de asfixiere.

Pentru evitarea accidentelor si a lipsei de oxigen din incaperea unde arde un foc in soba (semineu) sunt recomandate urmatoarele masuri:
 
- Evitarea supraincarcarii sobei cu combustibil.
- Evitarea obturarii tirajului pentru mentinerea cat mai ridicata a temperaturii incaperii.
- Aerisirea cat mai frecventa a camerelor de locuit.
- In cazul folosirii semineelor si nu numai, intr-o incapere perfect etanseizata, semineul deschis consuma oxigenul fara posibilitate de reimprospatare. Consecintele sunt : lipsa de oxigen respirabil, scapari de fum in incapere datorita reducerii tirajului, ardere incompleta a lemnului, si marirea cantitatii de funingine. Asigurarea unui flux de aer proaspat este esentiala prin montajul unor mici guri de aer sau prin inchiderea partiala a ferestrelor.
- Indepartarea elementelor combustibile din apropierea surselor de caldura.
- Eliminarea riscului de incendiere prin amplasarea in fata sobei sau a semineului a unor dispozitive de protectie contra scanteilor.
- Curatirea de funingine sau depuneri de zgura a sobelor, burlanelor si cosurilor, repararea acestora. Temperatura cosului de fum depaseste 500 de grade Celsius pe timpul functionarii sobei, putand ajunge, pe fondul supraalimentarii cu combustibil la cca. 1000 de grade Celsius, deseori funinginea depusa pe peretii interiori ai unui cos necuratat, se aprinde, fiind eliminate pe cosul de fum, bucati incandescente de zgura.
 
Cateva recomandari pentru construirea cosurilor de fum:
- Cosul de fum va depasi cu minimum 500 mm coama acoperisului, respectiv parapetul terasei cladirii in care se afla. Daca terasa nu are parapet, cosul de fum va depasi terasa cu minimum 1 000 mm.
- Sa existe o "palarie" sau orice alt element impotriva precipitatiilor si refularii vantului, a carei suprafata de evacuare trebuie sa fie cel putin dubla fata de sectiunea interioara a cosului.
- Cosul de fum pentru obtinerea unui tiraj obtim, trebuie sa fie drept si fara devieri si sa aiba o cale cat mai scurta. Astfel se mareste costul cu curatarea acestuia prin dificultatea curatarii si un alt dezavantaj consta in infundarea mai rapida cu funingine datorita acumularii mai rapide a acesteia.
- Informatii detaliate si recomandari despre proiectarea, instalarea si punerea in functiune a cosurilor de fum, gasiti in Standardul Roman: SR EN 15287-1/2007.
 
Prim ajutor in caz de ASFIXIERE:
Simptome:
- incetarea respiratiei
- fata vanata, maini si picioare reci
- batai slabe ale inimii, imperceptibile
 
Prim-ajutor:
- Se indeparteaza persoana de locul unde s-a produs asfixia.
- Se apeleaza la Serviciul de Ambulanta.
- Persoana se aseaza pe spate, cu capul intr-o parte.
- Se asigura libertatea miscarilor respiratorii.
- Se incearca respiratia artificiala pana cand persoana incepe sa respire.
 
Prim ajutor in caz de ARSURA:
- In cazul arsurilor grave, se indeparteaza cu precautie hainele si incaltamintea.
- Pansarea ranilor cu materiale sterile pentru evitarea producerii infectiilor.
- Spalarea imediata a ranilor provocate de arsuri cu substante chimice (acizi, substante alcaline si caustice) sub jet de apa (10-15 minute).
- Transportarea de urgenta a victimei la spital.

Atentie: Daca pentru aplicarea sfaturilor de mai sus considerati ca va supuneti unui risc de orice fel, nu aveti indemanarea necesara, va este teama sa efectuati singuri una dintre operatiuni, sau daca nu va regasiti in niciuna dintre situatiile descrise de noi, va recomandam sa consultati sau sa solicitati serviciile unui Cosar, apeland RoServicii la unul dintre numerele noastre de telefon sau trimitandu-ne pe email solicitarea dumneavoastra. Specialistii nostri va vor rezolva problemele intr-un timp scurt si cu mult profesionalism.


© RoServicii®