roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Intretinerea si curatarea sistemelor de aer conditionat


Acasa » Sfaturi utile » Frigotehnist-Reparatii / Montaj Aer Conditionat  » Intretinerea si curatarea sistemelor de aer conditionatTemperaturile inconfortabil de ridicate de pe perioada verii au devenit din pacate aproape normale pentru conditiile climatice din tara noastra. Ca urmare, aerul conditionat a devenit o prioritate pentru locuintele si birourile din Romania. Cum probabil banuiati, o data cu folosirea sistemelor de aer conditionat apar si o serie de probleme de sanatate, astfel germenii, bacteriile si ciupercile, denumiti in literatura de specialitate – alergeni-, care se formeaza in interiorul aparatului de aer conditionat, pe elementii radiatorului (vaporizatorului) si pe diversele filtre ( contra prafului, mirosului…), se raspandesc în spatiul incaperilor provocand o diminuare generalã a imunitatii cailor respiratorii si infectarea acestora determinand: rinite, alergii, laringite, faringite, bronsite, micoze s.a.

Aerul umed din incapere absorbit in radiatorul de racire determina condensarea apei pe elementele vaporizatorului impreuna cu impuritalile fine, praful, parul uman si de animale, fum de tigara sau de lumanare, mucegaiul, igrasia, insecte, acarieni, acestea fiind suficient de fine pentru depasirea filtrelor aparatului.. Aici pe vaporizator, combinatia dintre impuritatile de mai sus, umezeala si intuneric asigura mediul ideal pentru inmultirea bacteriilor si microorganismelor de tot felul. Dezvoltarea germenilor, bacteriilor si a ciupercilor aduc cu sine un miros neplacut, raspandit in incapere de sistemul ventilator al aparatelor, dupa o perioada de exploatare care variaza de la cateva saptamani la cateva luni.

Concluzia? Aerul conditionat este urat mirositor, rece fiind, dar din pacate nici pe departe curat!
 
Pentru a preveni aparitia mirosurilor neplacute cauzate de microorganismele din sistemele de aer conditionat specialistii recomanda curatarea periodica a filtrelor aparatelor (lunar in locuinte si la 2 saptamani in spatiile intens circulate) dar si curatarea radiatorului ( partea metalica care condenseaza aerul umed din incapere) aparatului de aer conditionat. In ultimii ani, pe piata romaneasca au aparut diferite produse  (tip spray) pentru curatarea radiatorului (vaporizatorului). Spray-ul poate fi utilizat usor, nefiind necesare cunostinte tehnice, realizeaza o curatare si dezinfectie a aparatului, eliminand rapid mirosurile neplacute. Produsul este recomandat sa se foloseasca periodic, inainte de sesizarea aparitiei mirosurilor neplacute (inainte de dezvoltarea bacteriilor pe vaporizator).
Aceeasi situatie neplacuta este intalnita si in sistemul de aer conditionat al autoturismelor, cu precadere in autoturismele care folosesc frecvent functia de recirculare a aerului. Curatarea circuitelor de aer conditionat auto, este facuta asemanator cu cea folosita in locuinte, fiind o operatiune usoara si cu randament bun.
 
Avantajele curatarii frecvente a aparatului de aer conditionat sunt:
- Un aer rece si proaspat;
- Inlaturarea disconfortului produs de mirosul neplacut;
- Scaderea riscurilor aparitiei bolilor cauzate de bacteriile si ciupercile formate in interiorul aparatelor de aer conditionat;
- Realizarea unor importante economii, deoarece un aparat cu radiatorul murdar are un randament cu 25% mai mic, functioneaza in cicluri mult prelungite fata de cat ar fi normal, suprasolicitand compresorul si instalatia de curent electric a casei datorita consumului de energie electrica marit;
- Marirea duratei de viata a aparatului de aer conditionat (ventilator, vaporizator, filtre).
 

Atentie: Daca pentru aplicarea sfaturilor de mai sus considerati ca va supuneti unui risc de orice fel, nu aveti indemanarea necesara, va este teama sa efectuati singuri una dintre operatiuni, sau daca nu va regasiti in niciuna dintre situatiile descrise de noi, va recomandam sa consultati sau sa solicitati serviciile unui Frigotehnist, apeland RoServicii la unul dintre numerele noastre de telefon sau trimitandu-ne pe email solicitarea dumneavoastra. Specialistii nostri va vor rezolva problemele intr-un timp scurt si cu mult profesionalism.

© RoServicii®