roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Instalatii din Pexal, Polipropilena sau Cupru


Acasa » Sfaturi utile » Instalator-Reparatii Instalatii Sanitare  » Instalatii din Pexal, Polipropilena sau Cupru


Daca din diferite motive suntem nevoiti sa schimbam instalatia de apa sau incalzire din locuinta, ne punem inevitabil intrebarea: Ce si cum sa aleg?

Va prezentam in continuare cateva criterii dupa care sa ne orientam in alegerea tipului de material folosit pentru construirea instalatiei de apa sau termice.
 
Dupa pret:
Conductele din pexal sunt cele mai ieftine si in functie de calitatea pexalului preturile pot varia. Un pret scazut are si conducta de polipropilena.Cel mai scump este cuprul. In calcul trebuie inclus si pretul coturilor, elementelor de imbinare (fitingurile) si de prindere/sustinere. Metodele si dispozitivele de mufare/ lipire au un cost diferit in functie de tipul de conducta. Astfel imbinarile tevilor de pexal se realizeaza mecanic cu ajutorul fitingurilor, nefiind necesar tratament termic sau dispozitive suplimentare. Tevile de cupru se lipesc, fiind necesara o lampa cu gaz, cositor, decapant si dispozitiv de taiere. In cazul tevilor de polipropilena, fitingurile se lipesc (sudeaza) la o temperatura de 260 de grade, atat taierea cat si sudarea facandu-se cu dispozitive speciale.

Dupa destinatia instalatiei:
Indiferent de destinatia conductelor folosite, trebuie sa ne asiguram ca ele corespund tehnic cerintelor de: temperatura, presiune, tensiuni mecanice, estetice, protectie la inghet si la arsuri accidentale.
Dupa izolatie termica (transfer termic cu exteriorul):
Teava de polipropilena prezinta cele mai bune avantaje pentru transferul termic. Aceasta nu se sparge la inghet, permitand marirea diametrului interior si nu provoaca arsuri la atingerea accidentala in cazul instalatiilor termice.
Teava de pexal prezinta un risc marit de fisurare la inghet, fiind mai putin elastica decat teava de polipropilena. Transferul termic cu exteriorul este de valoare medie.
Teava de cupru are cel mai mare transfer termic cu exteriorul, ducand la pierderi de temperatura ale apei importante. Teava de cupru simpla, neacoperita, poate produce arsuri grave la atingerea accidentala. Este indicat sa evitam expunerea tevilor de cupru pe distante lungi si sa imbracam teava de cupru cu mansoane izolatoare sau sa cumparam teava de cupru cu manson turnat.

Dupa durata de viata si garantia acordata:
Cuprul are o durata de viata – nelimitata- si o garantie de 30 de ani.
Polipropilena are o durata de viata medie de 50 de ani si o garantie care difera de la un producator la altul.
Pexalul de calitate are durata de viata cea mai scazuta (dintre variantele prezentate aici) si o garantie de 10 ani.
Dupa aspect:
Cele mai subtiri si estetice conducte (fitinguri) sunt cele din cupru, tevile pot fi vopsite in diferite culori.
Cele mai groase si putini estetice (fitingurile sunt mai mari si mai voluminoase decat teava) sunt conductele din polipropilena. Vopsirea este posibila, dar nu este durabila, datorita aderentei scazute a materialului de polipropilena.
Dezavantaje:
Polipropilena este inestetica (conducte groase), nu se poate vopsi, necesita costuri suplimentare de instalare.
Cuprul este scump, are un transfer termic ridicat cu exteriorul, poate provoca arsuri la atingerea accidentala.
Pexalul are o durata de viata redusa, nu rezista la inghet.

Speram ca dupa prezentarea avantajelor si dezavantajelor fiecarui tip de conducta pentru instalatii, sa fiti in masura sa alegeti singuri cel mai indicat tip de teava pentru alimentarea cu apa sau incalzire in locuinta Dvs.

Atentie: Daca pentru aplicarea sfaturilor de mai sus considerati ca va supuneti unui risc de orice fel, nu aveti indemanarea necesara, va este teama sa efectuati singuri una dintre operatiuni, sau daca nu va regasiti in niciuna dintre situatiile descrise de noi, va recomandam sa consultati sau sa solicitati serviciile unui Instalator, apeland RoServicii la unul dintre numerele noastre de telefon sau trimitandu-ne pe email solicitarea dumneavoastra. Specialistii nostri va vor rezolva problemele intr-un timp scurt si cu mult profesionalism.

© RoServicii®