roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Din istoria sistemelor de inchidere pentru usi


Acasa » Sfaturi utile » Lacatus mecanic-Deblocari Usi  » Din istoria sistemelor de inchidere pentru usi


Prima mentiune scrisa care face referire la o usa (poarta), o inchizatoare si o cheie, dateaza probabil din anul 445 I.C. Se mentioneaza in Cartea lui Nehemiah cap. 3, despre reparatiile facute la vechea poarta a orasului Ierusalim, dotata cu un sistem de inchidere.
 
Sistemele de inchidere (blocare) pentru usi au o vechime mult mai mare, fiind descoperite simultan de mai multe civilizatii. Cu 4000 de ani in urma s-au gasit dovezi care atesta existenta sistemelor de blocare a usilor in Egipt si China.
 
Lacatele, cheile si inchizatorile metalice cu functiuni si forme rudimentare, au aparut intre anii 870 si 900, fiind folosite exclusiv la curtile regale si catedrale.
 
Dupa anul 1700, sistemele de inchidere s-au perfectionat foarte mult, mai ales pe continentul American, unde sistemele de inchidere europene au fost mai intai copiate si apoi divesificate. Noile sisteme create au fost patentate in 3000 de tipuri.
 
Cateva repere:

1778 - Robert Baron – primul brevet pentru un sistem de inchidere cu cheie (Anglia)

1784 - James Sargent - primul brevet pentru un sistem de inchidere al unui seif folosit de Departamentul de Trezorerie (SUA)

1848 - Linus Yale Sr. inventeaza sistemul care ii poarta numele: YALE. Acest sistem de inchidere pentru usi foloseste pentru prima data o cheie cu o margine zimtata. Sistemul a fost perfectionat de fiul sau Linus Yale Jr. (SUA)

1916 - Samuel Segal – inregistreaza 25 brevete destinate sistemelor de inchidere (SUA)

1921 - Harry Soref fondeaza compania LOCK Master si breveteaza lacatul construit din straturi de otel laminat (SUA)