roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Ce este parchetul, Ce alegem, parchet din lemn masiv sau parchet laminat


Acasa » Sfaturi utile » Alte servicii  » Ce este parchetul, Ce alegem, parchet din lemn masiv sau parchet laminat


Definitia DEX:
parchet - parchete, s.n. I. Pardoseala executata prin imbinarea între ele (in formã de desene geometrice) a unor piese din lemn tare (stejar, fag etc.) prelucrate special; fiecare dintre piesele de lemn (inguste si scurte) folosite la executarea acestui tip de pardoseala.

Parchetul din lemn masiv, a aparut in forma pe care o stim noi astazi, undeva prin secolul al 19-lea, acesta devenind mult mai accesibil ca pret si inlocuind dusumeaua din lemn. A devenit accesibil datorita prelucrarii mecanizate a lemnului. Inainte de aceasta etapa, parchetul intr-o forma oarecum asemanatoare, dateaza de prin secolul al 17-lea, cand lucrarile de pardoseala executate cu parchet masiv, avand diferite culori si forme, erau adevarate opere de arta, fiind foarte scumpe, executate in totalitate manual de catre artisti in prelucrarea lemnului.

Finisarea parchetului montat se facea greoi si la inceput s-a folosit ca material abraziv, nisipul de diferite granulatii. Tarziu a aparut, accidental si finisarea cu ceara, datorata acumularilor de ceara cazuta pe parchet si provenita de la lumanarile de iluminat. De aici pana la lustruirea parchetului cu ceara nu a fost decat un pas.
 
La inceputul secolului al 20-lea a aparut si parchetul masiv care putea fi premontat, datorita canturilor (laturile scobite longitudinal) care permiteau un montaj mai usor. Lamelele erau denumite pise si erau confectionate din lemn masiv de esenta tare (fag, stejar, s.a.), uscat cu atentie sau cateodata chiar fiert.
 
In aceeasi perioada au aparut (in afara de clasica dusumea) si materialele concurente ale parchetului masiv din lemn, linoleumul, variante ale parchetului laminat de astazi, placi ceramice, s.a.
 
Totusi parchetul din lemn masiv are partea "Leului" in placarea pardoselilor, ramanand in continuare simbolul rafinamentului, elegantei, confortului si durabilitatii, fiind suprafata cu care nu putem da niciodata gres cand decidem sa o folosim in amenajarea unui spatiu. Acesta este mai pretentios la ingrijire, dar ne rasplateste de fiecare data cu frumusetea si farmecul lui aparte.
 
Parchetul laminat este realizat dupa cum ii spune si numele, din mai multe straturi de materiale obtinute din deseuri lemnoase impregnate cu rasini, presate la temperaturi si presiuni ridicate.
 
Straturile componente ale oricarui parchet laminat se compun din:
- Stratul superior este din melamina transparenta, care confera suprafetei duritatea necesara rezistentei la trafic;
- Stratul din hartie cu desenul fibrei parchetului;
- Stratul median si cel mai gros, este realizat din material lemnos macinat si presat, de densitate inalta sau densitate medie cunoscut si sub denumirea de HDF sau MDF;
- Stratul inferior este format dintr-o melamina cu grosime mai mare, de culoare asemanatoare stratului superior. Acest strat reprezinta baza, conferind rigidizarea placii.
 
Parchetul laminat se comercializeaza sub forma de placi dreptunghiulare, cu o latime de aproximativ 20-25  cm, fiind disponibil in diferite culori si desene ale fibrei lemnoase. Il putem intalni in culorile verde, roz, albastru, bej, putand fi usor asortat cu mediul ambiant.
Grosimea, calitatea, duritatea suprafetei si modul de imbinare sunt puncte importante in alegerea parchetului.
Grosimea parchetului poate fi de 6, 7, 8, 9, 10 si 12 mm, duritatea parchetului este marcata pe ambalaj si poate fi de trafic domestic mediu(dormitor) si intens (holuri), trafic comercial mediu (birouri) si intens (magazine) si trafic industrial (depozitare), iar imbinarea se poate realiza prin sistemul click sau prin sistemul nut-feder.
 
Parchet din lemn masiv versus parchet laminat: avantaje si dezavantaje:
 
Parchet din lemn masiv - avantaje:
- Aspect deosebit care evidentiaza rafinamentul si eleganta;
- Se integreaza oricarui stil (modern, exotic, rustic, s.a.);
- Este un bun izolator termic atat in anotimpul calduros cat si rece;
- Este un bun izolator acustic;
- Rezistent la uzura si cu trecerea timpului acesta devine mai pretios;
- Rezistent la variatiile de temperatura;
- Se poate usor reconditiona, fara a fi necesara demontarea;
- Usor de curatat si intretinut;
- Culoare naturala care ii confera un aspect calduros si prietenos;
 
Parchet din lemn masiv - dezavantaje:
- Necesita depozitare (uscare) indelungata pana la montare, pentru a inlatura umezeala din fibra lemnoasa;
- Montajul trebuie executat de o persoana specializata si cu experienta;
- Ingrijirea se face frecvent si cu multa atentie;
- Se poate zgaria usor;
- Se deformeaza usor la inundatii;
- Pret ridicat, mai ales pentru parchetul din lemn masiv exotic.
 
Parchet laminat - avantaje:
- Montaj, demontaj, remontaj usor, nefiind neaparat nevoie de un specialist;
- Disponibil intr-o varietate mare de culori, finisaje, desene de fibre lemnoase;
- Poate fi folosit ca pardoseala sub care este montata o instalatie de incalzire;
- Se curata usor si este rezistent la substante chimice, abraziune, zgarieturi, coloranti, raze ultraviolete si presiune;
- Poate fi montat in orice camera, mai putin in baie unde umezeala ridicata il distruge;
- Pret accesibil;
- Necesita intretinere scazuta.
 
Parchet laminat - dezavantaje:
- Rezistenta scazuta la umiditate;
- Nu poate fi reparat prin raschetare;
- Ii lipseste efectul antifonic (lipsa compensata prin folosirea unei folii sub placile de parchet laminat);
 
Va dorim o alegere inspirata, adecvata nevoilor si bugetului pe care il aveti la dispozitie!
 
Atentie: Daca pentru aplicarea sfaturilor de mai sus considerati ca va supuneti unui risc de orice fel, nu aveti indemanarea necesara, va este teama sa efectuati singuri una dintre operatiuni, sau daca nu va regasiti in niciuna dintre situatiile descrise de noi, va recomandam sa consultati sau sa solicitati serviciile unui Parchetar, apeland RoServicii la unul dintre numerele noastre de telefon sau trimitandu-ne pe email solicitarea dumneavoastra. Specialistii nostri va vor rezolva problemele intr-un timp scurt si cu mult profesionalism.
 
© RoServicii®