roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Ce aparat de aer conditionat sa cumparam


Acasa » Sfaturi utile » Frigotehnist-Reparatii / Montaj Aer Conditionat  » Ce aparat de aer conditionat sa cumparam


Grea intrebare! Fiecare ne punem aceasta intrebare cand ajungem la magazin. Zeci de modele, de preturi, de forme si marci. Sa incepem cu calm aflarea unor informatii care sa ne duca la alegerea cea mai potrivita scopului nostru.

Aparatele de aer conditionat destinate utilizarii casnice au aparut prin anii 1950 si datorita pretului relativ ridicat erau putin accesibile. Principiul de functionare fiind asemanator frigiderului, mai intai aceste aparate au fost construite intr-un singur corp montat in fereastra, cu alte cuvinte, a fost montat un frigider mic, fara usa, in fereastra. Dezavantajele acestui model erau: consumul mare, zgomotul compresorului care se auzea in interior, montaj dificil, s.a. Generatia urmatoare de aparate a adoptat o noua conceptie si anume, s-a taiat "frigiderul" (aparatul de aer conditionat) in doua parti: una exterioara (partea zgomotoasa) care contine compresorul plus radiatorul acestuia si partea interioara (silentioasa) care raceste sau incalzeste aerul din incapere. Cele 2 corpuri au fost unite de 2 tevi din cupru, izolate termic si un cablu electric care sincroniza cele 2 jumatati ale aparatului de aer conditionat. Acest tip de aparat se numeste "SPLIT", cuvantul provenind din engleza, cu traducerea in romana de "ramificat" sau "despicat". 
 
Lichidul sau agentul de racire (gazul lichefiat), care circula prin conductele mai sus mentionate, avand rolul de producere a schimbului termic, a fost initial amoniacul, apoi freonul si in momentul de fata sunt folosite substante combinate care reduc simtitor dezavantajele folosirii gazelor precedente (toxicitate pentru om si mediu, inflamabile, ineficiente, corozive, poluante, s.a).
 
Puterea intregului ansamblu, este data de unitatea de masura numita pe scurt "BTU" (British Thermal Units). Aparatele de putere mai mare au mai multi BTU, cele de putere mai mica au mai putini BTU.
 
Eficienta intregului ansamblu este data de Clasa in care se incadreaza aparatele de acest gen, fiind clasificate in aparate clasa A, B, sau C. Aparatele din clasa A sunt cu eficienta mai mare si mai economice (fiind intotdeauna si modele mai moderne), B cu randament mai scazut si C (putin probabil sa le mai intalniti) cu randament foarte scazut.
 
Mai exista un element de care trebuie sa tinem cont in descrierea noastra. Aparatele de aer conditionat pot sa raceasca, dar sa si incalzeasca. Nu este obligatoriu ca aparatul sa indeplineasca ambele functii. De multe ori din motive economice (pret), aparatele pot avea numai functia de racire. Functia care permite aparatelor sa produca rece sau cald, se numeste "Inverter" si descrisa in mod popular, aceasta face posibila "inversarea" functionarii aparatului. Din frig in incapere, eliminand caldura in afara (producand racoare in interior), in cald in incapere, eliminand frigul in afara (producand caldura in interior).
 
Un element de subliniat este si faptul ca nu trebuie sa va lasati impresionati de marcile cunoscute care va incanta sa scoateti banii din buzunar, nu de fiecare data intr-un mod justificat. Lasati mai la urma siguranta oferita de achizitionarea unui produs de marca. Pana la urma mai toate aparatele tot din China vin!
 
Cel mai indicat mod pentru o alegere corecta este urmarirea catorva criterii:
 
1. Cate camere racim/incalzim? In functie de raspunsul la aceasta intrebare, putem alege aparate cu un singur Split (Mono-split) pentru o singura incapere, cu o singura unitate exterioara si doua unitati interioare (Dublu-Split), fiind destinate climatizarii a 2 incaperi si un ultim caz cand folosind o singura unitate exterioara, putem climatiza mai multe incaperi, in acesta situatie aparatul numindu-se "Multi-Split";
 
2. Despre locul (incaperea) in care montati aparatul ! Intr-o incapere asemanatoare cu cea de bloc (sufragerie sau dormitor), cu o singura fereastra orientata spre Nord ( fara soare sau cu soare foarte putin), un aparat cu capacitatea de racire de 9.000 BTU/h este suficient. In schimb daca ferestrele sunt mai multe si sunt orientate spre Sud ( soare mai tot timpul zilei ), pentru aceeasi camera ca cea de mai sus, este necesar un aparat cu capacitatea de racire de 12.000 BTU/h.
Un calcul simplu spune ca in cazul uni apartament de bloc, se aloca100 – 150 BTU pe metru cub (lungimea x latimea x inaltimea camerei); 
 
3. Daca vorbim despre o incapere mai mare, intr-o casa cu spatii si inaltime mai mare, este bine sa consultati un specialist pentru un calcul amanuntit si despre o solutie tehnica optima. Dimensionarea gresita a puterii aparatului fata de spatiul in care doriti sa il montati, duce catre doua situatii: 1- incapere mare fata de puterea aparatului ales, duce la solicitarea excesiva a aparatului, consum sporit de energie si scaderea duratei de viata a compresorului si 2- incapere mica fata de puterea aparatului ales, inseamna bani cheltuiti in plus pentru un aparat mai mare decat nevoile noastre, curenti de aer puternici in incapere si spatiu mare ocupat de unitatea interioara (Spliter);
 
4. Criterii ce tin de locul in care este montat aparatul de aer conditionat:
 
- Orientarea ferestrelor. Pentru incaperile cu ferestre orientate spre S (S-V) necesarul de frig este de doua ori mai mare decat pentru incaperile cu ferestre orientate spre N (N-E). In cazul in care exista doua ferestre intr-o singura camera, este necesar ca aparatul sa aiba minimum 12000 BTU/h;
- Dimensiunea camerei. Un aparat cu putere redusa va face fata mai greu intr-o incapere de mari dimensiuni;
- Numarul de persoane care ocupa in mod frecvent acea camera;
- Structura peretilor si daca acestia sunt izolati termic;
- Numarul de aparate electronice sau electrocasnice care produc caldura (de exemplu, o bucatarie in care se gateste in mod frecvent sau un birou in care se afla mai multe calculatoare).
 
5. Criterii ce tin de aparatul de aer conditionat:
 
- Consumul de energie pe care il implica; sa fie cat mai redus;
- Nivelul de zgomot - sa fie scazut (atat la unitatea exterioara, cat si la cea interioara);
- Marcajul. Orice aparat trebuie sa aiba marcaj CE, CS (realizat in conformitate cu normele europene);
- Protectie electrica. Este necesar ca orice produs sa aiba un grad de protectie electrica ridicat (IP 45 interior, IP 55-65 exterior);
- Sistemul de purificare a aerului din incapere! In functie de complexitatea aparatului de aer conditionat si de pretul acestuia, putem alege sisteme simple compuse din filtre clasice de praf, pana la sisteme bazate pe plasma sau pe multiple niveluri de purificare a aerului, acestea putand retine praful foarte fin, sau mirosurile;
- Design-ul unitatilor interioare si functiile moderne de folosire eficienta si ergonomica a aparatului;
- Marimea aparatului se alege in functie de necesarul de frig si puterea frigorifica a acestuia. Nu sunt, insa, singurii factori ce trebuie luati in calcul;
- Greutatea unitatii exterioare! Specialistii recomanda alegerea unui aparat cu o greutate sporita a unitatii exterioare. Acest lucru presupune ca materialele din care sunt fabricate componentele sunt mai solide si mai performante;
- Este de preferat ca firma de la care se cumpara produsul sa aiba posibilitatea de a raspunde in timp util la Service (vanzatorul sau firma care asigura montajul, sau importatorul).
 
Sperand ca am lamurit cateva din intrebarile la care nu cunosteati raspunsul, va dorim o achizitie buna si facuta intelept.

Atentie: Daca pentru aplicarea sfaturilor de mai sus considerati ca va supuneti unui risc de orice fel, nu aveti indemanarea necesara, va este teama sa efectuati singuri una dintre operatiuni, sau daca nu va regasiti in niciuna dintre situatiile descrise de noi, va recomandam sa consultati sau sa solicitati serviciile unui Frigotehnist, apeland RoServicii la unul dintre numerele noastre de telefon sau trimitandu-ne pe email solicitarea dumneavoastra. Specialistii nostri va vor rezolva problemele intr-un timp scurt si cu mult profesionalism.

© RoServicii®