roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Calorifere din fonta, otel sau aluminiu


Acasa » Sfaturi utile » Instalator-Reparatii Instalatii Sanitare  » Calorifere din fonta, otel sau aluminiu


Daca din diferite motive suntem nevoiti sa schimbam caloriferele din locuinta, ne punem inevitabil intrebarea: Ce si cum sa aleg?

Va prezentam in continuare cateva criterii dupa care sa ne orientam in alegerea tipului de calorifer.
 
Dupa pret:
Caloriferele din fonta sunt cele mai scumpe, urmate de cele din aluminiu si la urma cele din otel.
 
Dupa sistemul de incalzire folosit:
In sistemul public de incalzire, cele mai folosite si recomandate sunt caloriferele de fonta si cele mai putin indicate cele din otel. Din cauza malului, ruginii si a compozitiei agentului termic folosit in instalatia publica de incalzire, caloriferele din fonta suporta cel mai bine conditiile grele de functionare. Diametrul interior al elementilor din fonta este mare (riscul de infundare scazut), corodarea interioara este scazuta (agentul termic folosit in instalatia publica corodeaza mai greu fonta), rezistenta la presiune si temperatura ridicata, putere calorica mare, timp de racire indelungat. Caloriferele de aluminiu si otel sunt cele mai putin recomadate in situatia prezentata.
 
In sistem de incalzire cu centrala termica individuala, cei mai indicati sunt elementii de calorifer cu diametrul interior cel mai mic (calorifere din otel sau aluminiu), deoarece agentul termic este curat/filtrat si pompa de recirculare din centrala termica antreneaza debite mici de agent termic. Caloriferele din fonta nu sunt indicate in incalzirea cu centrala termica individuala, din cauza volumului mare de agent termic recirculat in instalatia de incalzire.
 
Eficienta termica:
Caloriferele din fonta au cea mai mare eficienta termica pe metru patrat de radiator, urmate de caloriferele din aluminiu si la urma de cele din otel.
 
Rezistenta in timp:
Durata de viata a unui calorifer din fonta este de minim 30 de ani, urmate de caloriferele din aluminiu cu durata de viata cuprinsa intre 10 si 20 de ani (in functie de calitatea depunerii antioxidante din interiorul caloriferului) si cu durata cea mai mica de folosire sunt caloriferele din otel cu durata de viata intre 5 si 10 ani.
 
Dupa aspect si finisaje:
Cele mai bine finisate sunt caloriferele din aluminiu (intalnite intr-o multime de forme, dimensiuni si culori), urmate de cele din otel si la urma de cele din fonta (fonta, tehnic nu suporta un finisaj ridicat). Totusi exista producatori de calorifere din fonta, care executa adevarate opere de arta, pretul acestora fiind pe masura. Calorifele din fonta au avantajul/dezavantajul ca trebuiesc vopsite periodic.
 
Dezavantaje:
Caloriferele din fonta sunt foarte grele, necesita prindere in perete si picioare de sustinere, necesita un volum mare de agent termic pentru functionare. Vopsitul periodic poate fi un dezavantaj.
Caloriferele din aluminiu au o durata medie de utilizare, necesita aerisiri dese.
Caloriferele din otel au cea mai mica durata de functionare, din cauza oxidarii interioare ridicate, fiind indicata tratarea apei din instalatia de incalzire.
 
Speram ca dupa prezentarea avantajelor si dezavantajelor fiecarui tip de calorifer, sa fiti in masura sa alegeti singuri cel mai indicat calorifer pentru incalzirea locuintei Dvs.

Atentie: Daca pentru aplicarea sfaturilor de mai sus considerati ca va supuneti unui risc de orice fel, nu aveti indemanarea necesara, va este teama sa efectuati singuri una dintre operatiuni, sau daca nu va regasiti in niciuna dintre situatiile descrise de noi, va recomandam sa consultati sau sa solicitati serviciile unui Instalator, apeland RoServicii la unul dintre numerele noastre de telefon sau trimitandu-ne pe email solicitarea dumneavoastra. Specialistii nostri va vor rezolva problemele intr-un timp scurt si cu mult profesionalism.

© RoServicii®