roservicii

PRELUAM SOLICITARI NUMAI PT. BUCURESTI !

Sfaturi utile


Alegerea unui sistem de inchidere pentru usa


Acasa » Sfaturi utile » Lacatus mecanic-Deblocari Usi  » Alegerea unui sistem de inchidere pentru usa


Alegerea unei usi de exterior (de intrare in spatiul locuibil) sau unui sistem de inchidere a ridicat multe semne de intrebare pentru fiecare dintre noi, cand am fost nevoiti sa analizam ofertele existente.

In primul rand trebuie sa intelegem ca indiferent de tipul usii (din lemn, metal sau PVC), de robustete, finisaje sau design, acestea nu au nicio valoare cand usile sunt dotate cu un sistem de inchidere ieftin si/sau cu siguranta scazuta.

In functie de gradul de siguranta oferit de sistemele de inchidere acestea se claseaza in:

Nivel de baza - Incuietori proiectate pentru a fi folosite in locatii cu pericol scazut de spargeri, oferind un grad scazut de asigurare a proprietatii. Timpul de deschidere in cazul diverselor forme de atac, folosindu-se scule si unelte de mana obisnuite, poate varia intre cateva zeci de secunde si cateva minute.
Nivel mediu - Incuietori cu nivel mediu de securitate care asigura protectie la un raport securitate/pret suficient de bun pentru locuinte sau spatii fara valori importante. Timpul de deschidere in cazul diverselor forme de atac, folosindu-se scule si unelte de mana obisnuite, se poate intinde pe parcursul catorva zeci de minute.
Nivel inalt - Incuietori cu nivel inalt de securitate, destinate locatiilor cu bunuri care necesita protectie sporita impotriva spargerilor. Deschiderea acestor sisteme in cazul diverselor forme de atac, poate dura cateva ore, folosind scule si unelte de mana.

Alegand un sistem de inchidere in functie de gradul de siguranta oferit, nu facem altceva decat sa intarziem cat mai mult posibil deschiderea usii. Cele mai multe atacuri se intampla asupra inchizatorilor de nivel bazic, care presupune un atac rapid (secunde sau minute) asupra inchizatorii/usii. Cu alte cuvinte, o usa metalica solida, dotata cu un sistem de inchidere bazic (simplu si ieftin), se plaseaza la acelasi nivel de securitate cu o usa de lemn celulara (fete din carton presat), dotata cu acelasi sistem de inchidere.

O usa dotata cu un sistem de inchidere incadrat intr-un nivel superior de siguranta si care poate intarzia cat mai mult deschiderea usii (cel putin 30 de minute), se poate clasa in segmentul de USI ANTIEFRACTIE. Sistemele de inchidere care doteaza usile antiefractie, sunt rezistente la actiuni mecanice de gaurire, rasucire, taiere, dar este important de retinut, NU INDESTRUCTIBILE!

Usile dotate cu sisteme de nivel inalt de securitate nu au la partea exterioara, niciun fel de sisteme de prindere (piulite, suruburi, nituri, etc.), sunt dotate cu shilduri (rozete) speciale (partea metalica din fata deschiderii unde se introduce cheia), pastile rotative antiperforare (antidrill) confectionate din otel plin sau lamele metalice rezistente la gaurire cu burghie uzuale, blindaje pe cilindru, au chei cu amprenta dubla, chei care nu pot fi copiate usor si oriunde, cilindrii cu pini concentrici antigaurire/antirupere, cilindrii cu pini de titan s.a.

O masura suplimentara de securitate o reprezinta existenta celei de a doua inchizatori, preferabil de alt tip, cu nivel de siguranta mai redus sau egal cu inchizatoarea principala. Scopul principal al celei de a doua inchizatori este de intarziere suplimentara in deschiderea usii.

Cele mai preferate/ indicate sunt usile metalice care utilizeaza incuietori monobloc, cu zavor masiv sau cu 4 bolturi, cu inchidere intr-un punct sau in 3 puncte. Aceste incuietori pot fi pentru cilindru sau cu werthuri (cu cheie cu barba dubla).

Acest sistem de incuietori are avantajul ca este mult mai sigur decat incuietoarea cu cilindru.

Foarte important pentru cei care folosesc sistemele de inchidere (indiferent de gradul de securitate) o reprezinta calitatea acestora. Fiabilitatea in timp a inchizatorii este importanta pentru ca ne poate scuti de surprize neplacute. Un element la fel de important (si de care utilizatori nu tin cont) este si intretinerea periodica a sistemelor de inchidere, acestea fiind constituite din piese mecanice in miscare, care nu pot functiona impecabil la nesfarsit (valabil indiferent de marca sau model). Netinand cont de calitatea inchizatorilor in momentul achizitiei si nic de intretinere periodica, oricand putem ramane blocati in interior sau exterior.

Important! NU va lasati atrasi in capcana preturilor mici, a promotiilor, a usilor lucioase si cu multe etichete! Acestea de cele mai multe ori ascund sisteme de calitate inferioara, cu cel mai redus sistem de securitate. O usa metalica cu incuietoare ieftina este o investitie inutila. O usa metalica cu un pret justificat, cat mai ridicat, va poate apara de deposedarea unor bunuri cu o valoare de n ori mai mare decat investitia facuta intr-o usa cu un sistem bun de securitate.

Atentie: Daca pentru aplicarea sfaturilor de mai sus considerati ca va supuneti unui risc de orice fel, nu aveti indemanarea necesara, va este teama sa efectuati singuri una dintre operatiuni, sau daca nu va regasiti in niciuna dintre situatiile descrise de noi, va recomandam sa consultati sau sa solicitati serviciile unui Lacatus mecanic, apeland RoServicii la unul dintre numerele noastre de telefon sau trimitandu-ne pe email solicitarea dumneavoastra. Specialistii nostri va vor rezolva problemele intr-un timp scurt si cu mult profesionalism.

© RoServicii®